Čína se nezdá

28.04.2016 00:00

Rok 2013

Číňani si už vyrábí 20 značek "vlastních" automobilů !

 

Znáte tahle auta? 

Jedno je evidentně zkopírovanej citroen, ale kopírovanejch aut tam bude mnohem víc. Kopírování je to, v čem je Čína nedostižná. A stejně jako jí nevadí rozčilení evropských výrobců originálů, je jí dost jedno i to, kolik lidí se zabije v jejich kopiích  právě proto, že ošidí na kvalitě vše, co můžou. 

Lidi je jedniný artikl, se kterým se v Číně skutečně nešetří. Jinak už je to s auty.

Auto si dnes může dovolit tolik číňanů, že se z toho stává zhouba pro celý národ.  

Kdyby si každý obyvatel Číny koupil auto jako například lidi v Americe, fyzicky už by se zaparkovaná auta nevešla na celé území Číny, proto čínská vláda musí zřizovat dost zváštní druhy opatření:

Tak například přihlášení vozidla k provozu je možné dosáhnout pouze vítězstvím v loterii.  Každý měsíc se hlásí přibližně milion číňanů o tuto možnost, ale štěstí má jen kolem 20tis vyvolených.

To se může samozřejmě  měmit podle toho, jakou strategii si čínská vláda zvolí a vypadá, že ješte přitvrdí.

Stejně tvrdé jsou pak i zkoušky pro získání řidičského průkazu, okořeněné pro nás dost neobvyklými otázkami.

Například: Pokud musíte naléhavě vyskočit z převracejícího se auta, jakým směrem vyskočíte? Nebo: Co uděláte, když se potápíte s autem pod hladinu?

Myslím si, že strategie vyrábět auta, ve kterých po nehodě nikdo nepřežije, je a bude alespoň jedno z pomocných řešení celkového problému, protože politika jednoho dítěte je na ústupu.)

 

 

 

 

 

Čína hraje svojí hru -  tak tedy peravidla:          Autosalon Peking 2016

 

 

S oblibou nadáváme na rozlehlá výstaviště ve Frankfurtu a Paříži, teprve pekingský autosalon je ale to správné peklo. Nejdřív se novináři s foťáky a kamerami rozcvičí při nekonečném pochodu z parkoviště k hlavnímu vchodu, naprosto nelogicky jsme museli obejít celý obří komplex asi osmi hal. Venku je přes třicet stupňů, ale to pořád není nic proti letním čtyřicítkám, soudruzi tedy nepovažují za nutné pustit klimatizaci a nechávají nás pěkně dusit ve vlastní šťávě. A k tomu nás od stropu dopékají rozžhavená světla. Při pohledu na dlouhé fronty u zapáchajících toalet najednou dostává proklínaná pařížská výstava úplně jinou tvář.

Jako správní vlastenci začínáme na stánku Škody, kde se pod plachtou skrývá nám již dobře známý koncept VisionS a stráž mu dělá kompletní paleta bílých škodovek od Fabie přes pro čínský trh právě modernizovanou Octavii (všechny verze mají nově nárazník z Octavie RS, uvnitř pak nové látky, dekory a tříramenný volant) až po Superb. A vida, hned přes uličku se usídlil Rolls-Royce. Zato ostatní koncernové značky jsou netradičně rozeseté po celém výstavišti. Po boku Škody zůstal jen Volkswagen, za Audi, Porsche, Bentley nebo Lamborghini musíme jinam.

Před tiskovou konferencí Škodovky se stánek naplnil víc, než jsme zvyklí. Taneční show doprovodila odhalení VisionS a nejvyšší představitel boleslavské značky Bernhard Maier se rozpovídal o velkých plánech s vozy SUV na čínském trhu, který je pro Škodu momentálně tím největším. S koncem oficialit ale nenastal obvyklý nálet novinářů na auto, ale nástup členů ochranky v prapodivných modrých maskáčích. Jsou jich celé desítky a kolem hlavní výstavní plochy začínají vytvářet malou čínskou zeď. Počet Číňanů kolem české expozice se řetězovou reakcí znásobil a ke slovu přicházejí emotivní projevy. Na pódium právě vtrhla pětice „hezounků“ a novináři dali naplno průchod emocím.

Asijský ploužák právě naživo zpívá Pět bratrů, jedna z nejpopulárnějších čínských kapel, která od loňska patří k tvářím Škody na tamním trhu. Jejich obličeje například pomohly raketově nastartovat prodeje Yetiho z původních stovek na tisíce a kdekoli se objeví, lidé šílí. To by si zasloužilo fotku, říká si nejeden žurnalista. Chlapci v modré uniformě ale dostali jasný rozkaz vytvořit neprodyšný val a tak se nám do objektivu dál motaly jejich čapky a jadrné české nadávky je nechávaly zcela chladnými.

Tak to jsme na novinářských dnech ještě nezažili. K „dokonalosti“ to pak dotáhl další modrý pluk, který hermeticky uzavřel stánek Mercedesu. „Jsme novináři a chceme si nafotit premiéru nového vozu. Děláme svou práci.“ Modráci ovšem měli své instrukce a tak nám nezbylo než od úmyslu zúčastnit sem představení německých novinek ustoupit. Tak si aspoň spravíme náladu focením hostesek…

A to byl další omyl. Po vlně kritiky ze strany čínské veřejnosti se skutečně naplnily zvěsti, že letošní Peking se obejde bez atraktivních slečen u vystavených exponátů. Jen místní BYD našel dost odvahy vypustit mezi svá auta pár dívek v kraťaskách. Na celém širém výstavišti výjimka potvrzující pravidlo. Na všech ostatních stáních byly slečny jen za informačním pultíkem, tvářily se kysele a rozdávali tiskové materiály. I když párkrát na nás koukaly jako na zjevení a když jsme byli neodbytní, vrazily nám do ruky čínský zákaznický prospekt. V lepším případě jsme museli vyplnit předtištěný formulář a prý se nám ozvou emailem. Obvyklá výměna USB s fotkami a tiskovými zprávami za naši vizitku proběhla spíš u globálních hráčů.

A máme tu zase chlapce v modrých uniformách. Tentokrát nám nic nezakazují, ale dobře radí. Nad hlavou nosí cedule s nápisem „Hlídejte si své cennosti“ a „Zůstaňte v pohybu“. Kroužit po chodbách nás naposledy nutily učitelky na základní škole. A fotky tedy máme dělat za pochodu? Ptát se radši nebudeme…

A co čínská auta? Docela velké překvapení. Čekali jsme plejádu úsměvným plagiátů a na koleně dělaných parodií, místo toho nevěřícně kroutíme hlavou nad pokrokem, jaký lokální značky za poslední roky udělaly. Za desítkami neznámých zkratek se skrývají auta sice trochu extravagantní a pro Evropana hůře stravitelná, ale na první pohled konkurenceschopně postavená. Nechybí hybridy ani elektromobily, ve kterých vidí čínská vláda budoucnost.

Do očí bijících kreací jsme napočítali jen hrstku. Třeba okopírovaný Hyundai Santa Fe první generace, který firma Hawtai prezentuje jako svou novinku, nebo věrnou napodobeninu Mercedesu G, který se drze naparoval pěkně naproti německé značce s trojcípou hvězdou. Tomu říkáme odvaha. Novinek světového významu jsme moc nenapočítali, spíš šlo o asijské premiéry jako v případě Škody VisionS nebo auta upravená pro zdejší trh. Jak známo Číňané ujíždějí na prostornosti, takže automobilky jim na míru prodlužují své zavedené modely. Audi odhalilo novou A4 Long, stejně tak Mercedes E nebo BMW X1. Však i škodovka kvůli čínskému trhu natahovala yettiho a to rovnou o šest centimetrů.

 

Autosalon peking 2016    zdroj: Auto.cz     autor: Jiří Baroský